De ce să faci Revelionul la Putna?

Am cugetat câteva zile dacă să scriu sau nu despre experiența de a sărbători Revelionul la o mănăstire (în speță la Putna). Îmi dau seama că pentru mulți este ceva neobișnuit în contextul unei societăți care gândește această sărbătoare cu haine luxoase, machiaj și coafuri de gală, dans până la epuizare, alcool (uneori peste măsură), cluburi (poate) și altele asemenea. Da’ chiar… Ce ai putea face interesant la o mănăstire?

Trebuie să recunosc că destinația unei mănăstiri pentru Revelion este probabil mai atipică decât dacă aș spune că am fost în Thailanda, Mexic, vreo țară arabă sau America. 1-0 pentru mine presupun 🙂

În primul rând trebuie să menționez că distanța de la București până la Putna este de aproximativ 550 de kilometri pe care îi poți face în circa 7 ore (cu mașina). În aceste ore (dacă ai o companie plăcută) ai ocazia de a depăna amintiri, de a discuta idei, de a admira peisajul. Personal, fac una sau maxim două opriri pe drum. Dar, dacă suntem mai mulți în mașină, atunci se aplică legea majorității 🙂

De data asta am fost cu Mihai și atât. Am avut drum bun și vreme caldă, cu soare din plin! Timp berechet să mai vorbim despre ce am făcut în 2016 și ce am vrea să facem în 2017. Am avut timp să glumim (mai mult el, că eu eram ocupată să șofez), să avem disensiuni (fără astea cred că ne-am plictisi teribil), să ajungem la acorduri, să ne supărăm pe șoferii care nu respectă colegii din trafic, să identificăm radarele (e ca o vânătoare!). Vă propun un experiment: nu folosiți Facebook în timpul călătoriei cu mașina. Vorbiți unii cu alții. Este aiurea și pentru șofer să nu fie băgat în seamă din cauză că ceilalți sunt cu capetele băgate în telefoane. În plus devenim tot mai incapabili de socializarea din viața REALĂ și este extrem de grav. În plus, noi chiar avem peisaje de care ne putem bucura! Aici o fotografie făcută de Mihai cu un minunat apus de soare când ne apropiam de Putna.

Primul lucru pe care l-am simțit ajungând acolo a fost că m-am rupt de Bucureștiul gri și am ajuns pe tărâmul basmelor. Liniște, pace, brazi îmbrăcați în zăpadă, oameni luminoși și primitori. (mulțumesc Ștefana Totorcea pentru poză)

După masa foarte gustoasă și un somn mai mult decât binevenit, ești invitat la slujbă. Dacă vrei. La cât de frumoasă este biserica, ar fi și păcat să ratezi momentul. (vă pun aici o fotografie de pe site-ul mănăstirii)

Acolo Liturghia simt că este altfel. Mai aproape de cer. De fapt, tot locul acela simt că ne duce mai aproape de Dumnezeu. Acolo poți în sfârșit să fii tu cu tine!

Momentul zero, trecerea dintre ani este spectaculoasă la Putna! Acele minute te prind în biserică, la slujbă, citindu-se Moliftele Sfântului Vasile. Pentru cei care nu cunosc importanța lor, sunt rugăciuni foarte puternice și importante. Și ce poate fi mai bun decât să începi un an nou mai curat sufletește? Starea lăuntrică este atât de vie încât nu se poate exprima în cuvinte!

După slujbă bineînțeles că urmează artificiile, ciocnirea unui pahar de vin și momentele frumoase petrecute alături de cei dragi.

Având în vedere că acolo merg mulți tineri din toate zonele României (și chiar de peste Prut) există obiceiul de a-i colinda pe părinții mănăstirii. De Anul Nou, în curtea mănăstirii veți vedea câteva sute de tineri îmbrăcați în straie populare, cântând colinde romînești pe care pariez că nu le-ați auzit vreodată. Nu mai simți frigul, totul este învăluit de o mare bucurie. Anul ăsta a fost chiar soare, cald, frumos. Părinții ascultă cu răbdare și la final Părintele Melchisedec (starețul mănăstirii) spune câteva cuvinte de folos.

Părintele Stareț este un om cum rar vei întâlni. Blînd, cu privirea senină, ca un bunic ce a trecut prin viață și de la care  cei din jur au marea șansă de a afla povețe. Cuvintele sale rămân în suflet cu anii. Nu le poți uita vreodată și nici nu trebuie uitate, ci păstrate cu luare aminte, fiindcă… toți ne regăsim în ceea ce spune. O fi întâmplător? Eu cred că nu.

De Anul Nou, ne urăm în mesaje sănătate, pace în suflet, înțelepciune dar cumva pe acestea le căutăm în cele mai nepotrivite locuri. E clar că nu putem găsi pace lăuntrică într-un club sau dansând pe mese. Atunci de ce să nu mergem spre cele la care sufletul tânjește? Să îi mai dăm și lui ceva bun, măcar o dată pe an, că de trup ne  îngrijim oricum zilnic.

Prima zi din noul an se sfârșește la Putna cu un dar din partea părinților de aici: o conferință care este ținută de Părintele Hrisostom și Părintele Ieremia. Cel din urmă este doctor în matematică la Universitatea Berkeley din California, SUA. Ambii sunt părinți deosebiți, care au lipici la tineri (nici ei nu sunt în vârstă). Temele de discuție sunt dintre cele mai variate. De la viața de cuplu până la ce înseamnă o familie, căutările interioare ale omului etc. Conferința este urmată de o  sesiune de întrebări și răspunsuri.

Când te plimbi pe cărările de acolo, seara, vezi cerul înstelat, auzi zăpada scârțâind sub talpă, te trezește la viață aerul curat și tare și vezi cum stă demnă crucea din vârful dealului, luminată. Moment de reflectare asupra lucrurilor care te apasă.

În următoarea zi am plecat de dimineață înapoi spre București. Ne-am luat rămas-bun de la părinți, care ne-au dat binecuvântare și astfel s-a încheiat perioada noastră de liniște și hrană sufletească. Vom reveni sper de Paști. Atunci… urmează un alt moment, un spectacol de vis din care poți și tu să faci parte și să simți minunea atmosferei de la Putna pe propria piele!

În concluzie de ce Putna? Pentru că: drum frumos, peisaj de vis, părinți călugări duhovnicești, sfaturi de viață, slujbă minunată, colinde autentice, mâncare de-li-cioa-să, părinți amuzanți, părinți care au terminat doctorate și ai ce învăța de la ei, părintele stareț este un om cum rar vei mai găsi vreodată, întâlnești oameni de calitate printre ceilalți vizitatori, fotografii superbe, chilia Sf. Daniil Sihastru, muzeu, artificii, tradiție românească, conferințe tematice de interes, cultură, amintiri neprețuite, bucurie sufletească, încărcat bateriile, cumpărat cărți interesante (pe care ar fi bine să le și citești), deconectare, libertate, aer curat, condiții excelente, prieteni minunați!

10 thoughts on “De ce să faci Revelionul la Putna?

  1. Cred că ați avut o idee grozavă și ați petrecut ce mai interesant și bogat și benefic revelion și pentru suflet și pentru, și pentru trup. Ați fost cu Dumnezeu, cu persoana dragă, cu părinți cu har, cu oameni interesanți, într-un loc minunat, sfințit. Ați avut un revelion minunat!
    Vă mulțumesc că ne-ați povestit și nouă. E o idee de urmat!
    Dumnezeu să vă binecuvânteze .

    1. Mulțumim pentru apreciere! Într-adevăr nu regretăm alegerea făcută și din acest motiv m-am gândit că poate fi o idee și pentru alții 🙂

    1. Este și asta o idee! De obicei stăm cu familia de Crăciun și din acest motiv e mai greu să parcurgem atunci cei peste 500 de kilometri până la Putna.

  2. Frumos, și noi am fost în 31 decembrie la Manastirea Prislop, dar ne-am întors acasă spre seara, data viitoare vom rămâne la o Manastire și în seara de revelion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *