Ce am înțeles de acest 1 decembrie?

Stăteam și mă gândeam că mă bucur mult să văd oamenii din ce în ce mai entuziasmați pentru această sărbătoare a țării noastre. Ziua Națională a României! Cred că avem multe motive să fim mândri că suntem români și probabil am descoperi și mai multe motive dacă ne-am studia istoria. Magazinele cu suveniruri, steaguri și bentițe tricolore au din ce în ce mai mulți clienți! Ne trezim! Românul se trezește și simte!img-20161202-wa0035

Dar, ca să continui ideea  începută mai devreme, înafară de faptul că am lansat acest site de suflet chiar de ziua României mele dragi  (site prin intermediul căruia îmi doresc să fim mai apropiați, să ne cunoaștem mai bine) am fost  împreună cu Mihai la paradă.

Am luat un taxi fiindcă am bănuit că nu am avea unde să parcăm în zonă (și am avut dreptate). Trebuie să recunosc  că simt cum crește inima în mine când văd oamenii în uniformă. Mai exact când îi văd purtând uniforma cu demnitate, solemnitate. Este unic! Este foarte posibil să simt aceste lucruri și datorită faptului că tatăl meu a fost maior, unchiul meu a fost căpitan, mama, sublocotenent și am crescut cu aceste modele.

Am mai ajuns la încă o  concluzie de acest 1 decembrie și anume că patriotismul este ceva sănătos și necesar.

După ce s-a terminat parada am făcut câteva poze lângă un tanc (amintire). Deh…nu cred că aș avea ocazia asta în alt context.

Cel mai frumos lucru pentru mine a fost să văd copii care purtau ca o mantie drapelul, bătrâni care se îmbrăcaseră frumos (în semn de respect pentru această sărbătoare), oameni cu dizabilități și copii cu dizabilități care se simțeau fericiți la această paradă și purtau cu mândrie steagurile României! Toți simțeam LA FEL!

Și, pentru că se terminase parada și voiam să mâncăm am hotărât să ne întâlnim cu prietenii la un restaurant (cum altfel decât) cu specific tradițional românesc. Cum puhoiul de oameni ne împiedica să ajungem într-o zonă de unde să putem lua un taxi ne-am urcat în tramvaiul salvator 41.

Nu am mai mers cu 41 de mulți ani. Nu s-au schimbat prea multe însă. În tramvai am avut surpriza ca cineva să îmi spună: “Ioana vreau să te felicit pentru tot ceea ce faci!” Ei bine, trebuie să recunosc, nu mă așteptam la surpriza asta! Alexandru (pentru că așa îl cheamă), îți mulțumesc! De asemenea, profit de ocazie să vă mulțumesc tuturor celor care îmi trimiteți mesaje de apreciere și susținere!

Ei bine, când ne-am dat jos din tramvai, nu reușeam să ajungem la trecerea de pietoni din cauza numărului mare de oameni de pe refugiu care voiau să urce. În acel moment, dragul și inventivul meu soț a sărit gardul refugiului, m-a luat în brațe și așa am trecut strada. Mda…e bine uneori să ai 48kg!

Am petrecut o după amiază excelentă cu prietenii noștri, cu muzică populară autentică și mâncare tradițională – gustoasă (și de post). A da. Se poate mânca bun – bun și bine – bine de post 😉 La o masă alăturată erau doi asiatici. img-20161202-wa0033

Cred că le-a plăcut ia mea (se uitau îndelung).

Am ajuns acasă pe seară și…totul a culminat cu lansarea site-ului și a concursului! Doamne, cum îmi bătea inima de emoție! Răspunsul vostru pozitiv mi-a adus atât de multă bucurie și totodată nădejdea că această lansare a fost o idee bună!

Azi am făcut o vizită specială. Consider că nu trebuie să îi uităm pe cei care nu mai sunt printre noi. Prin urmare am fost și am cumpărat un metru de bandă cu tricolorul, un buchet cu flori de toamnă și m-am dus la mormântul celor dragi mie. Bunicul, unchiul, tata.. După ce am aprins lumânări și am zis o rugăciune pentru ei și tot neamul lor cel adormit am pus florile în vază și apoi am legat tricolorul la cruce. Aceste două simboluri atât de importante pentru români erau acum împreună pentru ei! Crucea și drapelul..

Mi-am amintit de copilărie când tata defila în fruntea tuturor. Era ATÂT de frumos! Și eu eram ATÂT de mândră că ACELA este tatăl MEU!

Le-am spus în gând tatălui, unchiului, bunicului că îi iubesc și că sper să ne revedem vreodată fiindcă tare îmi este dor de ei. Era soare, cald și pace. Iar eu am plecat de acolo cu atât de multă liniște în suflet.. Cu mulțumirea că de acolo de unde sunt ei, trebuie să știe că nu au fost uitați. Și nu vor fi niciodată. Și cred că toți trebuie să ne rezervăm

puțin timp pentru a onora memoria strămoșilor noștri.

Acesta a fost pentru mine un 1 decembrie frumos și asta am înțeles din această sărbătoare.

La mulți ani, România și la mulți ani, români de pretutindeni !

img-20161202-wa0032

4 thoughts on “Ce am înțeles de acest 1 decembrie?

  1. Ce m-a emotionat cum ai scris, draga Ioana! Ce bine ca sunt tineri ca tine in toata cloaca asta mediatica de pseudo-vedete. Copiii nostri au nevoie de modele autentice, de tineri frumosi, curati si sinceri care sa le vorbeasca pe limba lor despre valorile acestui popor. Felicitari pentru felul tau marturisitor si curajos de a te implica in viata cetatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *